Ghettomotica deel 1 - Een oude laptop als domotica server

Door R3m3d7 op woensdag 9 augustus 2017 17:19 - Reacties (18)
Categorie: Domotica, Views: 2.835

In deze blogpost wil ik mijn voorkeur voor oude laptops als servers voor thuis met jullie delen en onderbouwen, het is mijn eerste post in een serie waarin in de laptop ga opzetten als Domoticz server in combinatie met onder andere een zelf gemaakt RFLINK oplossing voor de "budget-minded domotica gebruiker" :)

Mijn oplossing is op zo ongeveer elk gebied het tegenovergestelde van wat Femme heeft gebouwd.
https://tweakers.net/vide...kers-oprichter-femme.html

Goed, ik gebruik dus een laptop als server in mijn huis en ik denk dat het een goed idee is.

http://i.imgur.com/WHeUe8K.jpg

Ik heb net zoals vele hier een NAS, ik gebruik momenteel een Synology en ben daar tevreden over.
Op dit NAS kan je via een package manager additionele software op je NAS laten draaien waaronder Domoticz dus waarom een laptop ernaast als server?

Nou, mijn NAS is oud en heeft weinig intern geheugen, het beestje slaapt een groot deel van de tijd (wellicht omdat hij op leeftijd is) en heeft qua CPU niet de mogelijkheid om alles te draaien en zeker niet op de snelheid die ik zou willen, maar als NAS is hij nog prima en niet aan vervanging toe.

Ik draai de voor mij "belangrijke" applicatie Domoticz op mijn laptop server waarbij ik absoluut niet wil dat hij uit gaat als de stroom er even vanaf gaat maar een UPS neerzetten gaat mij wat ver, deels door de toch redelijk grote verliezen ervan.

Stroom van deze server eraf en een groot deel van de lampen gaan niet meer automatisch aan of uit maar belangrijker nog, ik kan niet meer vanaf afstand mijn espresso machine aanzetten (of automatisch aan laten zetten) zodat hij opgewarmd is wanneer ik thuis kom, en dat zijn natuurlijk barbaarse omstandigheden.

Daarnaast ben ik met Domoticz op mijn NAS afhankelijk van degene die de Synology packages maakt ten eerste dat hij deze blijft maken, maar ook waarneer hij een nieuwe maakt en welke build hij kiest, ik heb daar dus zelf geen controle over en geen controle over <vul maar iets technisch in> frustreert een echte tweaker natuurlijk.

Tevens wil ik graag KVM virtualisatie gebruiken voor kleine test omgevingen zodat ik dingen kan uitproberen, dit kan al helemaal niet op mijn NAS of op een Raspberry Pi.
Dan wil ik voor mijn zoontje en zijn vriendjes ook wil ik graag een digitale lego omgeving Minecraft server kunnen draaien.

Dus met mijn NAS heb ik opslag genoeg maar mis compute en de flexibiliteit van een echt server om te draaien wat ik wil.

De oplossing voor mij was een oude laptop van werk, eerst een Lenovo Thinkpad x220 en nu een nieuwe wat zwaardere Lenovo Thinkpad x230 die ik als vervanging van de x220 ga inzetten.
Ja, het scherm is voor 1/5 voor echt laptop werk defect (hevig trillen en verkleuren) maar dat gebruik ik bijna niet. Het is feitelijk de perfecte storing op een laptop om hem als server in te gaan zetten.
Het nieuwe systeem heeft een i7-3520M CPU en 8GB geheugen wat tot 16GB kan worden geupgrade.
Er zit een 250GB SSD in het systeem, meer dan genoeg lokale storage voor mijn Domoticz gebruik en nog een paar kleine VM's.

Even de voordelen op een rij voor o.a. Domoticz op een oude laptop
 • Laag stroomverbruik
 • Compact
 • Ingebouwde UPS
 • Ingebouwde KVM oplossing met keyboard/scherm/muis
 • Volwaardige Linux server zodat o.a. ook KVM kan worden gebruikt
 • Vaak met schermproblemen via werk voor niets te krijgen of een prikkie te koop
 • Loopt qua snelheid rondjes om een NAS of Raspberry Pi
 • Geen corrupte SD kaartjes meer zoals op de Raspberry Pi (of je moet externe SSD's gebruiken via USB)
 • Hoewel geen server-grade, wel een volwaardige 1Gb/s netwerk verbinding
 • Kan zelf de upgrade momenten voor Domoticz bepalen wat niet kan op het NAS
 • Voor mij koste de laptop evenveel als een nieuwe Raspberry Pi in aanschaf
Het systeem gebruikt ongeveer 12 watt onder idle (ik schakel uiteraard nog het scherm uit) onder load (wat meestal maar kort is) schiet het soms even richting de 20 watt.

Ik ben benieuwd of er meer hier een laptop als server inzetten en wat jullie ervaring ermee is of waarom jullie denken dat het helemaal geen goed idee is. ;)

In het volgende deel gaan we de laptop installeren en klaar maken voor gebruik als server voor Domoticz.

Volgende: Ghettomotica deel 2 - laptop klaarmaken voor domotica server 11-08 Ghettomotica deel 2 - laptop klaarmaken voor domotica server

Reacties


Door Tweakers user HenkDePoema, woensdag 9 augustus 2017 18:39

Stroom van deze server eraf en een groot deel van de lampen gaan niet meer automatisch aan [...] mijn espresso machine aanzetten...
... die dan ook zonder stroom zitten :X

Leuk geschreven! Ik loop ook met het idee om een oude laptop met kapot beeldscherm als server in te zetten. Ik blijf deze volgen :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 9 augustus 2017 18:43]


Door Tweakers user R3m3d7, woensdag 9 augustus 2017 19:02

HenkDePoema schreef op woensdag 9 augustus 2017 @ 18:39:
[...]

... die dan ook zonder stroom zitten :X

Leuk geschreven! Ik loop ook met het idee om een oude laptop met kapot beeldscherm als server in te zetten. Ik blijf deze volgen :)
Bedankt!

Door Tweakers user Sterk1, woensdag 9 augustus 2017 23:34

gebruikt het systeem echt maar 5 watt ?
lijkt mij zeer onwaarschijnlijk, zou het maar eens nameten.
denk toch meer aan 50 - 80 watt

Mijn vuistregel is dat 1 watt 7x24 uur ongeveer 1 euro per jaar kost aan stroom


overigens kan je defecte sd kaarten voorkomen door gebruik te maken van overlay filesystems op je pi.

[Reactie gewijzigd op woensdag 9 augustus 2017 23:41]


Door Tweakers user R3m3d7, donderdag 10 augustus 2017 07:42

Sterk1 schreef op woensdag 9 augustus 2017 @ 23:34:
gebruikt het systeem echt maar 5 watt ?
lijkt mij zeer onwaarschijnlijk, zou het maar eens nameten.
denk toch meer aan 50 - 80 watt

Mijn vuistregel is dat 1 watt 7x24 uur ongeveer 1 euro per jaar kost aan stroom


overigens kan je defecte sd kaarten voorkomen door gebruik te maken van overlay filesystems op je pi.
Bedankt voor je reactie
Ik heb mij inderdaad vergist, maar gelukkig niet zo erg als jij vermoed.
Het is 12 watt en geen 5 watt onder idle en 15-20 watt onder load.
Ik zal het aanpassen.
vwb overlayfs, dat lijkt wel een leuke oplossing tegen SD kaart corruptie, ga ik onthouden voor eventuele andere projectjes, bedankt.

Door Tweakers user Koenzie, donderdag 10 augustus 2017 11:26

Leuk leesvoer, ben erg benieuwd en misschien kan dit wel een goede basis worden voor mijn eigen domotica project


Door Tweakers user Ample Energy, donderdag 10 augustus 2017 16:14

Leuk! Is de reden dat je voor een SSD bent gegaan dat de VM's dat prettig vinden of heeft het ook een voordeel voor Domoticz?

Ga je nog een USB-netwerkkaart toevoegen voor 1Gb in en 1Gb out of is een gedeelde netwerkpoort goed genoeg voor jou?

Door Tweakers user R3m3d7, donderdag 10 augustus 2017 16:39

Ample Energy schreef op donderdag 10 augustus 2017 @ 16:14:
Leuk! Is de reden dat je voor een SSD bent gegaan dat de VM's dat prettig vinden of heeft het ook een voordeel voor Domoticz?

Ga je nog een USB-netwerkkaart toevoegen voor 1Gb in en 1Gb out of is een gedeelde netwerkpoort goed genoeg voor jou?
De reden dat ik voor een SSD ben "gegaan" is omdat hij er al in zat, daarnaast was het wel mijn wens om het op een SSD te draaien omdat er daarmee toch kleinere kans is op een defect en VM's lopen zoveel soeperel op een SSD!

Geen behoefde aan maar dan 1Gb/s totaal, ik denk dat ik zelden echt de volle 1Gb/s zal benutten, data staat op mijn NAS.

Door Tweakers user BrainCrash, donderdag 10 augustus 2017 18:58

Sterk1 schreef op woensdag 9 augustus 2017 @ 23:34:

Mijn vuistregel is dat 1 watt 7x24 uur ongeveer 1 euro per jaar kost aan stroom
De vuistregel die ik altijd aanhoud is 2 euro per jaar voor elke 1W 24/7
In werkelijkheid is het dan ietsje minder, dus komt gunstiger uit.

1W * 24h * 365d = 8.76 kWh/jaar
met een kWh-prijs van 20 cent kom je dan op § 1,75 per jaar per Watt die 24/7 aanstaat

[Reactie gewijzigd op donderdag 10 augustus 2017 18:59]


Door Tweakers user Neomess, vrijdag 11 augustus 2017 09:25

leuk om te lezen dat er al meer mensen dit soort projecten opstarten!

Zelf jaren geleden ook zo begonnen en bij mij wordt het telkens wat professioneler. Omdat ik webdeveloper ben probeer ik vooral het interface gedeelte zelf te maken om zo mijn kennis een beetje op pijl te houden door, voor mij, nieuwe technieken proberen te integreren.

zie ook www.neomess.nl voor mijn project.

Door Tweakers user R3m3d7, vrijdag 11 augustus 2017 09:34

Ziet er heel goed uit! Ik ga zeker nog wat meer rondneuzen op je site.

Het idee van mijn blog was om heel laagdrempelig qua kosten en kennis meer mensen richting Domotica te helpen, het is namelijk een super leuke hobby.
Het manipuleren van de echte wereld vanuit de digitale is altijd leuk om te doen.

Door Tweakers user rc5proxy, vrijdag 11 augustus 2017 10:43

Ik ben vooral benieuwd welk OS je er op gaat zetten windows linux ?

Door Tweakers user Pilovali, zaterdag 12 augustus 2017 02:31

Laptops zijn niet gemaakt om 24/7 te blijven draaien. Ik heb zo een stuk of 4 Š 5 laptops 'mishandeld' en zijn helaas overleden door oververhitting.
Een fatsoenlijke ThinkPad kan wel wat aan, maar zorg alsjeblieft voor goede koeling.

Door Tweakers user R3m3d7, zaterdag 12 augustus 2017 07:10

Pilovali schreef op zaterdag 12 augustus 2017 @ 02:31:
Laptops zijn niet gemaakt om 24/7 te blijven draaien. Ik heb zo een stuk of 4 Š 5 laptops 'mishandeld' en zijn helaas overleden door oververhitting.
Een fatsoenlijke ThinkPad kan wel wat aan, maar zorg alsjeblieft voor goede koeling.
Hoi, wat je zegt klopt maar koeling is eenvoudig, stil en snel gemaakt.
Ik heb iets in 5min in elkaar gezet wat het systeem koel houd en wat elke tweaker wel in huis zal hebben, ik kom er in een later blog op terug.
Maar zeker een terecht punt.

Door Tweakers user rc5proxy, zaterdag 12 augustus 2017 16:13

Op zich vindt ik het nog niet eens zo''n gek idee.
Hier in de meterkast hangen nu 3 pi's tegen de muur geschroeft.
1e : voor oa webcam voordeur/voortuin achtertuin parkeerplek auto
2e pihole voor gastennetwerk
3e domoticz
en nee het kan echt niet op 1 dan smelt hij bijna

betekend dus ook 3 netwerkkabels naar switch
3 voedingen voor de pi's
3 verschillende ip adressen in gebruik

enige nadeel wat ik zo zie een laptop heeft mogelijk te weinig usb poorten voor de manier waar ik hem op gebruik.(even tellen)
RFXCOM/Zwave/P1 kabel/ Webcam voordeur/usb ssd/usb sticks
ik zou dus meer iets zoeken in deze catogorie : https://tweakers.net/pric...-600-g2-mini-x3j55ea.html

Door Tweakers user R3m3d7, zaterdag 12 augustus 2017 17:18

rc5proxy schreef op zaterdag 12 augustus 2017 @ 16:13:
enige nadeel wat ik zo zie een laptop heeft mogelijk te weinig usb poorten voor de manier waar ik hem op gebruik.(even tellen)
RFXCOM/Zwave/P1 kabel/ Webcam voordeur/usb ssd/usb sticks
ik zou dus meer iets zoeken in deze catogorie : https://tweakers.net/pric...-600-g2-mini-x3j55ea.html
powerd usb hubje zou dat moeten fixen voor je toch? Volgens mij is het qua bandbreedte geen issue, het gaat je puur om de aansluitingen.
Aan de andere kant, de taken die jij beschrijft werken wel perfect op Pi's, daar heb je geen laptop voor nodig, maar zo'n ding als wat ik heb doet het met 2 vingers in de neus allemaal tegelijk....and them some.

Door Tweakers user dirkjesdirk, zaterdag 12 augustus 2017 17:24

Ik gebruik ook al jaren een laptop als server en vind het een prima idee. Meestal ook met een defect beeldscherm, maar mijn meest recente server (thinkpad T510) heeft warempel een functionerend scherm ;). Voorheen draaide ik Windows Home Server 2011 en nu de stekker daar uit is getrokken maar gewoon de bij de T510 behorende Windows 10 (upgrade 7) pro licentie.

Zuinigheid en compactheid zijn de belangrijkste aspecten met een ingebouwde UPS als bonus. Ik heb zelf 2 harddisks van 1Tb intern (1 op de plek van de CDROM-speler) en daarnaast nog een 1,5 Tb schijfje via de USB als backup.

Het draait al jaren probleemloos, maar ik doe er verder niet zoveel bijzonders mee. Het is een interne fileserver die ik ook extern kan benaderen. Maakt automatisch backups, en handelt eens een download af.

Voor wat betreft het koelingsaspect: ik heb altijd oude laptops gebruikt uit de zakelijke lijn (Thinkpad, probook, latitude) en die draaiden bij mij altijd probleemloos. Overigens wel in de kelder waar de temperatuur zelden boven de 18 graden komt.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 12 augustus 2017 17:27]


Door Tweakers user R3m3d7, zaterdag 12 augustus 2017 21:13

dirkjesdirk schreef op zaterdag 12 augustus 2017 @ 17:24:
Ik gebruik ook al jaren een laptop als server en vind het een prima idee. Meestal ook met een defect beeldscherm, maar mijn meest recente server (thinkpad T510) heeft warempel een functionerend scherm ;). Voorheen draaide ik Windows Home Server 2011 en nu de stekker daar uit is getrokken maar gewoon de bij de T510 behorende Windows 10 (upgrade 7) pro licentie.

Zuinigheid en compactheid zijn de belangrijkste aspecten met een ingebouwde UPS als bonus. Ik heb zelf 2 harddisks van 1Tb intern (1 op de plek van de CDROM-speler) en daarnaast nog een 1,5 Tb schijfje via de USB als backup.

Het draait al jaren probleemloos, maar ik doe er verder niet zoveel bijzonders mee. Het is een interne fileserver die ik ook extern kan benaderen. Maakt automatisch backups, en handelt eens een download af.

Voor wat betreft het koelingsaspect: ik heb altijd oude laptops gebruikt uit de zakelijke lijn (Thinkpad, probook, latitude) en die draaiden bij mij altijd probleemloos. Overigens wel in de kelder waar de temperatuur zelden boven de 18 graden komt.
Cool. ;)

Ik denk dat die 18 graden een belangrijke reden zijn dat je het red zonder extra cooling, ik heb mijn Lenovo x220 laptop (pre cool oplossing) warmer zien worden dan goed voor hem is. De temperatuur die ik toen haalde weet ik niet maar "hot to the touch" zoud een Amerikaan zeggen. :X
Dat is echter makkelijk te voorkomen heb ik geleerd, in mijn volgende post beschrijf ik de simpelste methode die ik snel in elkaar kon hacken die zomer.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 12 augustus 2017 21:14]


Reageren is niet meer mogelijk